Megmentette és megerősítette

Török Pál református püspök emlékére avattak domborművet Budapesten. Török Pál megmentette és megerősítette a budapesti reformátusságot a 19. században - hangzott el a Kálvin téri református templom szomszédságában tartott ünnepségen. Hétfőtől emléktábla is őrzi a püspök nevét a róla elnevezett IX. kerületi utcában.

Bíró Lajos szobrászművész alkotását Bogárdi Szabó István püspök, valamint Rogán Antal és Fülöp István országgyűlési képviselő leplezte le. 


 

Kitartásra és összefogásra buzdított

Török Pál református püspököt a pesti gyülekezet „újra-alapító” lelkészeként tartják számon; 1851-től a pesti egyházmegye esperese, majd kilenc évvel később a Dunamelléki Református Egyházkerület szuperintendense volt. „1848 megadta a protestánsoknak a teljes egyenjogúságot, és azt a lehetőséget, hogy rendezzék belső szervezeti, egyházjogi helyzetüket (1849-re tervezték a zsinatot.) Az elért eredmények és a jövendő tervek azonban hamarosan veszélybe kerültek, és Töröknek mint a főváros református lelkészének helyt kellett állnia a többször gazdát cserélő városban. A legveszélyesebb időszakokban családját vidéki parókiákon helyezte el; ő maga prédikációiban kitartásra és összefogásra buzdította hallgatóit” - olvasható a Reformátusok Budapesten című kötetben. Török Pál szívügye volt az egyház belső megújítása, valamint az oktatás korszerűsítése és színvonalának emelése. Többéves előkészítés után 1855 októberében nyitotta meg kapuit a pesti protestáns teológia, négy évvel később pedig gimnáziumát is elindította a pesti eklézsia.


„Török Pál pesti papságának második, 1860-től 1883-ig tartó korszaka egybeesett Buda és Pest egyesítésével, s a főváros nagyvárossá fejlődésével. … Török Pál pesti lelkészégének kezdetén az első hivatalos névjegyzék 1841-ből 462 egyháztagot tartott számon, míg 1883-ban, halálának évében már 22 ezer református egyháztag élt Budapesten. A megváltozott viszonyok, a főváros dinamikus fejlődése új feladatok elé állította a pesti református egyházat. A pesti gyülekezet „újra-alapító lelkésze”, Török Pál által megépített alapokon az utódok új szemlélettel folytatták tovább a munkát.

 

Szatmár és a reformátusság

A kálvinisták térhódításában nagy szerepet vállalt Budapesten Török Pál püspök - hangsúlyozta ünnepi beszédében Bácskai János, Ferencváros polgármestere. Fülöp István, az emléktábla-avatást kezdeményező Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke pedig arról szólt, hogy mit jelent számukra Szatmár és a reformátusság.



 

Ez volt az életműve

Aligha akad Európában még egy olyan ország, ahol a protestantizmus olyan erővel fonódott volna egybe egy nemzet sorsával, mint Magyarországon - fogalmazott megemlékezésében Rogán Antal. A fideszes országgyűlési képviselő emlékeztetett, hogy "magyarságunk megmaradását köszönhetjük a reformációnak, a reformátusoknak”.  
- Török Pál hittel és becsülettel tette a dolgát, hogy a magyar reformáció szellemét megújítsa, a 19. század elején meggyengült pesti református egyházat megmentse és megerősítse. Ez volt az életműve - tette hozzá.



 

Sokféleképpen építeni

Hálásak vagyunk a Jóistennek, őseinknek - különösen szépapámnak, Török Pálnak -, hogy mennyi jót kaptunk generációkon keresztül a családunktól. Ma már értem, hogy Török Pál miért szerette sokféleképpen építeni a Ferencvárost, az eklézsiát, a teológiát - fogalmazott Fürjes Balázs kormánybiztos, Török Pál leszármazottja.

A fővárosért, a reformátusságért és a hazáért

A Dunamelléki Református Egyházkerület nevében Bogárdi Szabó István püspök köszönte meg a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület kezdeményezését és felajánlását, hogy emléktáblával is felhívják a budapesti járókelők figyelmét Török Pál református püspökre a Ráday utca szomszédságában. 
- Török Pál alsóváradi születésű, Budapestre származott egyházi férfiú sokat tett a fővárosért, a reformátusságért és a magyar hazáért. Hálásan köszönjük a felajánlást.

Az ünnepség zárásaként a megemlékezés résztvevői helyzetek el koszorúkat Török Pál emléktáblájánál.

Fekete Zsuzsa
Fotó: Kalocsai Richárd