Nyaralj nálunk!

Néhány nap leforgása alatt több mint ezren csatlakoztak egy asszony kezdeményezéséhez. Erdélyi Margit és párja, Major Attila úgy határoztak, hogy rászoruló családokat látnak vendégül egy-egy hétre sümegcsehi otthonukban, így próbálják emlékezetessé tenni a nyarat azoknak, akik nem tudnak nyaralásra költeni.

Ételről, italról, jó hangulatról
A református asszony kezdeményezésétől hangos az ország az utóbbi napokban. A közelmúltban ugyanis Erdélyi Margit a Facebook-oldalán arra kérte ismerőseit, hogyha tudnak olyan gyerekes családokról, akik nem engedhetik meg magunknak, hogy elmenjenek nyaralni, írják meg nekik, hogy segíthessenek. „Ételről, italról és jó hangulatról mi gondoskodunk, a gyerekeknek sütiről, jégkrémről, és mindenről, ami felejthetetlenné tehet egy nyaralást, például bográcsozás, szalonnasütés a kertben, sátorozás kicsiknek és nagyoknak, persze, csak ha nincs kedvük rendes ágyban aludni. Tőlünk elérhető közelségben van a Balaton, Hévíz, Kehidakustány, Zalaszentgrót és még sok-sok kirándulóhely. Az ideutazásban sajnos nem tudunk segíteni, de szükség esetén keresünk ehhez is támogatókat" – olvasható az asszony közösségi oldalon írt bejegyzésében.

 

Valóságos mozgalom
Az azóta eltelt időben Facebook-csoportot hoztak létre, „Nyaralj nálunk ingyen" címmel, ahová nemcsak azok csatlakoztak, akik nyaralási lehetőséget keresnek, hanem sok százan, akik segítségüket ajánlották fel. Erdélyi Margit azt mondta a Parókia portálnak: maguk sem gondolták, hogy valóságos mozgalmat indítanak el.
„A párommal nyaranta Ausztriában szoktunk munkát vállalni. Szállodákban, panziókban takarítunk. Idén azonban sehogy sem jött össze az ausztriai munka. Úgy éreztük, ez nem véletlen, Isten valamit akar a felszabadult időnkkel. Éppen láttunk egy riportot egy megözvegyült anyukáról, aki négy pici gyerekkel maradt magára, és felkarolta őket egy család. Megkerestem őket, hogy szívesen vendégül látnánk, talán segíthetnénk abban, hogy feldolgozhassák gyászukat. Tulajdonképpen így fogant meg a konkrét gondolat, hogy többeknek is segíteni szeretnénk. A Facebook-bejegyzésünk után három óra alatt betelt a nyarunk összes hete. Napokig csak olvastam a leveleket, telefonáltam, mindenkinek személyre szólóan szerettem volna válaszolni" – meséli Margit.

A szilvalekvártól a fuvarig
A nyaralás-lavina elindult, egyre több emberhez jutott el a hír, és egyre többen csatlakoztak a kezdeményezéshez. Vannak, akik Margitékhoz hasonlóan szívesen látnak vendégül otthonukban, nyaralójukban családokat, de olyanok is akadnak, akik a családok fuvarozásában segítenek, vagy akár élelmet, gyümölcsöt, édességet, fagylaltot, játékokat, sátrakat, kempinghelyeket, fürdőbelépőket ajánlanak fel.

A közösségi oldalon egyre csak szaporodnak a segíteni vágyó emberek ilyen, és ehhez hasonló bejegyzései:

„Én nem vízparti nyaralást ajánlok, hanem városit: Pécsen van egy kis lakás, amit "sokgyerekeseknek" tudnék ajánlani, amennyiben valaki városban szeretne nyaralni a családdal. Üzletek, játszóterek nagyon közel, alapterületre kicsi, de a lakásban emeletes ágyak és kanapé van, ha kell, 5-6 gyerek kényelmesen elfér. Játékok is vannak."

"Szeretnénk hozzájárulni a nálatok nyaraló családok kellemes időtöltéséhez egy pár aprósággal (színes papír, vízfesték, színes ceruza, radír, hegyező, aszfaltkréta, papír, matrica, színező, zsírkréta). Ha lehetőségem engedi, teszek még hozzá pár apróságot. Jólesik, hogy segíthetünk!"

"Kedves Margit! Tenni szeretnék egy felajánlást: Egy szülőt/nagyszülőt két, 14 év alatti gyermekkel szívesen "vendégül látnék" május 30-án egy kellemes napra a Fővárosi Állatkertbe. Az utazási költségben sajnos nem tudok segíteni, de egy kis zoo-csemege meg egy kis meglepetés belefér. Olyanok jelentkezését várnám, akik még sosem voltak a pesti állatkertben."

„Kedves Szervezők! A Marmorstein pékség felajánl az esetlegesen Budapesten és a hozzá legközelebbi településen nyaraló családoknak kétnaponta, hagyományos, kézműves, fatüzelésű kemencében sült friss kenyeret. Kínálatunkból választhatnak (létszámuk és igényeik szerint), rozs, fehér paraszt, diós, diós-mazsolás és tönkölykenyereket. A szállításra keresünk és várunk segítőket!"

Egy idős asszony csaknem 250 kilométert utazna, hogy segíthessen.
"Kedves Margit! El tudok vinni Sümeg buszpályaudvarra, ha elfogadtok, néhány üveg saját szilvalekvárt. A gyerekek szeretni szokták. Ha a párod netán palacsintába, barátfülébe, kenyérre kínálja, biztos elfogy. Baja közelében lakom, néztem a menetrendet, és úgy tudok fordulni, hogy Sümegig megyek el, ezért ha ott átvennétek..."


 

Izzanak a vonalak
A vasárnap esti „állás" szerint hetvenhárom család már biztosan nyaralhat. Margit hajnaltól éjfélig telefonál, szervez, a gép előtt ül és válaszol a kérdésekre. A telefonvonalak izzanak, ezt megtapasztaltam beszélgetésünk közben is, de még Margiték notebookja is átforrósodott. Segítség azonban ez esetben is érkezett. Egy hölgy gyorsan felajánlott egy laptop-hűtőt, így nyugodtan folyhat tovább a nyaralások szervezése.
„Nekünk nincsenek napi gondjaink – folytatja Margit. Van egy 52 négyzetméteres szép otthonunk, ahol szívesen fogadjuk majd vendégeinket. Fönn lakunk a dombtetőn, egyik oldalról a sümegi várat és a Somló-hegyet látni, a másik irányban erdőket, repceföldeket, szőlődombokat. Csend van és nyugalom. Ha házaspárokat látunk vendégül, szívesen vigyázunk a gyerekekre is, hogy a szülők egy kicsit nyugodtan maradhassanak együtt. Mégis a legtöbb, amit adhatunk, a szeretetünk azoknak, akik nem is gondolhattak volna idén nyaralásra. Minden kisgyerek megérdemli, hogy legyen egy olyan nyár, amire felnőttként majd szívesen emlékezhet vissza" – teszi hozzá.

Köszönjük a támogatott családok nevében mindenkinek, aki részese ennek a csodának – olvasható a négygyermekes édesanya és nagymama, Erdélyi Margit Facebook-oldalán.

Kezdeményezésük mottóját Albert Schweitzertől kölcsönözték: "Amit tehetsz, csepp a tengerben, de ez ad értelmet az életednek."

A nyaralj nálunk ingyen! oldalhoz itt lehet csatlakozni.

Fekete Zsuzsa