Rövidesen kezdődik

Az év végén lejárt a négy magyarországi református egyházkerület, az egyházmegyék, valamint a zsinatot alkotó és annak vezetői tisztségeit betöltő egyházi és világi tisztségviselők mandátuma. A hatévente esedékes választások november végén lezárultak. Az új tisztségviselőket az egyházmegyei, illetve az egyházkerületi közgyűléseken iktatják be szolgálatukba, addig a „régiek" ügyvivőként látják el feladatukat. Püspökszentelést egyedül a Tiszántúli Református Egyházkerületben tartanak, a másik három kerületben a már hivatalban lévő püspök folytatja a munkáját.

 

 

A választásokkal összefüggésben a Parókia portál összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, emlékeztetőül elsőként az egyházkerületi választások eredményeit.

Dunamelléki Református Egyházkerület
A Dunamelléki Református Egyházkerületben harmadik püspöki ciklusát kezdheti meg Bogárdi Szabó István, ötvenkilenc esztendős budahegyvidéki lelkipásztor. A lelkészi főjegyzői poszton a leköszönő Peterdi Dánielt váltja Simonfi Sándor, eddigi budapest-északi esperes. A főgondnoki posztra ismét Tőkéczki László történészt, a világi főjegyzői posztra pedig Veres Sándort választották meg.

Dunántúli Református Egyházkerület
A Dunántúli Református Egyházkerületben Steinbach József folytatja püspöki szolgálatát. Az ötvenegy éves lelkipásztor második ciklusát kezdheti meg. Az egyházkerület élére újraválasztották Huszár Pál főgondnokot, Köntös László lelkészi főjegyzőt és Baráth István világi főjegyzőt.

 

Tiszáninneni Református Egyházkerület
A Tiszáninneni Református Egyházkerület élére ismét megválasztották Csomós József püspököt, gönci lelkipásztort. A lelkészi főjegyző Pásztor Dániel, az egyházkerületi főgondnok Ábrám Tibor gimnáziumigazgató, a világi főjegyző Molnár Pál.

 

Tiszántúli Református Egyházkerület
A Tiszántúli Református Egyházkerületben új püspököt választottak, az eddigi egyházvezető, Bölcskei Gusztáv püspök megbízatása a törvény által engedélyezett maximális három ciklus után lejárt, ezért nem indulhatott újra a tisztért. Az új püspök az ötvenöt éves Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora. A lelkészi főjegyző Derencsényi István, a főgondnok Adorján Gusztáv, a világi főjegyző Molnár János, a berekfürdői Megbékélés Háza vezetője.

 

 

Január 1.
Az egyházi választási törvény szerint az új megbízatások január elsejétől érvényesek, ám a tisztségviselők beiktatásuk időpontjától foglalják el posztjukat.  Az egyházmegyék és az egyházkerületek januárban tartják meg alakuló közgyűléseiket.

Jogerőssé válik
A Dunamelléki Református Egyházkerületben január 28-án, szerdán tartanak alakuló közgyűlést Budapesten - tudtuk meg Kardos Ábeltől, az egyházkerület püspöki titkárától. A közgyűlésen a választási bizottság elnöke, Pintér Gyula jelentést tesz a választási folyamatról.
A közgyűlés a jelentés elfogadásával megerősíti a tagok megválasztását, ezzel jogerőssé válik a választás eredménye. A határozatot egyszerű többséggel hozhatják meg. Dunamelléken nem tartanak püspökszentelést, mivel Bogárdi Szabó István püspök két ciklus óta hivatalában van. Az egyedüli új tisztségviselőt, Simonfi Sándor lelkészi főjegyzőt beiktatják az ülésen.

Titkos szavazással
A közgyűlésen titkos szavazással megválasztják az egyházkerületi tisztségviselőket, a püspöki titkárt, jogtanácsost, gyűjteményi igazgatót, levéltárost, pénztárost, számvevőt, jegyzőket. Szintén megválasztják az egyházkerületi bíróság tagjait, egyenlő arányban lelkészi és világi tagokból. A közgyűlés egy-egy zsinati tagot, tanintézeti és egészségügyi képviselőt is választ. Ezeket a posztokat eddig Pintér Gyula, valamint Szabó Miklós töltötték be. Az ülésen megalakítják a különböző szakbizottságokat. Az újonnan megválasztott tisztségviselők esküt tesznek.

 

A közgyűlés összetétele
A Dunamelléki Református Egyházkerület közgyűlése 110 tagból áll. Az elnökség 4, az esperes-gondoki kar 16 tagú. A közgyűlést alkotják még lelkészi és világi tanácsosok fele-fele arányban, összesen 32 tag, valamint lelkészi és világi képviselők.

Az időpontok
Az alakuló közgyűlések sorát a Tiszáninneni Református Egyházkerület nyitja január 17-én, majd január 24-én Tiszántúlon tartanak közgyűlést és püspökszentelést, Dunamelléken 28-án, Dunántúlon pedig január 30-án tarják az alakuló közgyűléseket.

 

Az új zsinat
A Magyarországi Református Egyház Zsinata február 25-én, szerdán ül össze Budapesten. Az ülést a korelnökök vezetik, vagyis a zsinat legidősebb lelkészi és világi tagja. A zsinaton titkos szavazással választják meg a zsinat lelkészi elnökét a négy püspök közül, illetve megválasztják a három lelkészi és világi jegyzőt. Az újonnan megválasztott tisztségviselők személyét a szavazatok megszámlálása után az ülésen nyilvánosságra hozzák, majd az eskütétel után azonnal elfoglalhatják helyüket. A zsinat lelkészi elnöki pozícióját eddig Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök töltötte be.

A Magyarországi Református Egyházban hatévente tartanak közegyházi választásokat.

Fekete Zsuzsa 

A választással összefüggő korábbi írásaink:

Bemutatkoznak a jelöltek 

A kút kávájától a kegyelemig - Bogárdi Szabó István

Kiváltság és megtiszteltetés - Balla Péter