Segíthetünk? Segíthet!

„Segítségre van szüksége, vagy segíteni szeretne? Hívjon bizalommal" - olvasható a Református Telefonos Szeretetszolgálat szórólapján. Az elmúlt pénteken létrejött szolgálat működtetői az idős, beteg és rászoruló kolozsváriaknak próbálnak segíteni.

Az Erdélyi Református Egyházkerület védnöksége alatt az elmúlt pénteken Kolozsváron beindult a Református Telefonos Szeretetszolgálat, melynek célja segíteni az idős, beteg, rászoruló embereknek.

„Tapasztalataink szerint egyre több intézmény lép ki a szociális körből, engedi el a szociális háló egyik vagy másik végét. A lelkipásztorok megterhelődtek, feladatuk egyre inkább a gyülekezeti életre koncentrálódik, így az általánosabb, városi problémákkal már nem tudnak foglalkozni" - indokolta a szolgálat létrehozásának szükségességét Sajó Norbert önkéntes, alapító. Mint mondta, épp emiatt úgy érezte, szükség van egy olyan telefonszámra, amelyet bárki, bármikor, bármilyen problémával kapcsolatban tárcsázhat.

„Minden esetben nem fogunk tudni segíteni, de az is nagy eredmény lenne, ha a begyűlt támogatásokból minél több ember problémáját megoldhatnának" - tette hozzá a teológushallgató. Sajó több kolozsvári magyar vállalkozót is megkeresett, és a gazdasági válság ellenére számos esetben megértő fülekre talált, így a következő egy évre biztosított a szolgálat működése.

Önkéntesek működtetik
A Református Telefonos Szeretetszolgálatot két felelős lelkipásztor, egyetemi tanár, Balogh Csaba és Sógor Árpád, illetve több önkéntes működteti, utóbbiak között orvos, pszichológus, lelki gondozó, taxis és tűzoltó is akad, valamint 12 teológushallgató és több ifis is részt vállalt a munkából. Sajó Norbert szerint megpróbáltak különböző területen tevékenykedő szakembereket bevonni a csapatba, hogy minél szélesebb körben, különböző jellegű problémák megoldásában tudjanak segítséget nyújtani.

„Sokszor azt hisszük, hogy a problémákat csak pénzzel lehet megoldani, pedig egymással elbeszélgetve, külső szemmel olyan megoldást találhatunk, amire a benne lévő nem is gondolt" - vallja Sajó Norbert, aki szerint ezért is választották a kezdeményezés mottójául a „Gondolkodjunk együtt!" jelszót. „Szeretném, ha ebben a városban az emberek nemcsak magukra gondolnának" - mondja Sajó, aki a kincses városban élő egyetemistaként úgy tapasztalja, Kolozsváron minimális a lakossági összefogás. A szolgálat működtetői maguk is elfogadnak segítséget, további önkéntesek jelentkezését várják, de bármilyen módon lehet támogatni munkájukat.

Bárkit támogatnak, nemzetiségtől függetlenül
A telefonos szolgálat péntekenként 15 és 20 óra között működik, a diszpécser a kérés függvényében átadja a problémát a megfelelő szakembernek. A szolgálat működtetői többek között élelmiszercsomagot, gyógyszert biztosítanak a rászorulóknak, ha kell, bevásárolnak a mozgásképtelen idős embereknek, illetve közvetítenek is, például gyógykezelés esetén segítenek előteremteni az utazási költségeket, illetve segítenek orvosokkal felvenni a kapcsolatot.

Emellett lelki gondozással is foglalkoznak, a gyülekezetektől eltávolodott személyeket megpróbálják viszszavezetni, hiszen úgy vélik, a gyülekeztek a legalkalmasabbak arra, hogy a problémákat kezelni tudják.

Bárki hívhatja őket, felekezettől és nemzetiségtől függetlenül. „Olyan nincs, hogy nem tudunk segíteni, lehet, hogy pénzzel vagy szaktudással nem, de valamiképp biztos tudunk" - vallja Sajó.

A működtetők tervei között szerepel a telefonos szolgálat kiterjesztése egész Erdélyre, mint az alapító mondta, Marosvásárhelyről, Szászrégenből, Brassóból is jelezték, hogy kapcsolódnának a kolozsvári kezdeményezéshez. Ugyanakkor szeretnék, ha a szolgálat éjjel-nappal működhetne, és a 112-es hívószámon is el lehetne érni, valamint zöld számként ingyen lehetne hívni őket.
Jelenleg a 0264-565656-os kolozsvári telefonszámon érhetők el péntekenként 15 és 20 óra között, a szolgálattal kapcsolatos információk a www.reftelsz.ro weboldalon is megtalálhatók.