Sokszínűség a fehér falak között

"A legnagyobb tapasztalat volt arra rájönni, milyen nagy érték, hogy egészséges vagyok" - árulta el Hassan, aki augusztusban két hétre betekintést nyerhetett a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának neurológiai osztályának életébe. Ebben az évben két fiatalnak biztosított nyári gyakorlatot a Menekültmisszió a Bethesda Gyermekkórházzal együttműködve.

Abdull három hetet töltött a kórház gyógyszertárában, ezalatt sokféle feladatba belekóstolhatott:
- Először a raktárban dolgoztam, takarítottam, fertőtlenítettem, felpakoltam a gyógyszereket a polcokra, amikor megérkeztek a gyárból, megtanultam, melyiknek hol van a helye. Nem számított, hogy takarítanom kellett, minden munka során tapasztalatot szereztem, és ez a fontos. Hálás vagyok azért, mert nagyon segítőkész és kedves emberekkel dolgozhattam itt együtt.

A fiatal szomáli fiú érettségi után szeretne egyetemre menni, és később gyógyszerészként segíteni hazájának.
- A jövőben szeretnék kapcsolatokat kiépíteni Magyarország és Szomália között, gyógyszereket küldeni oda vagy tanítani az ottani orvosokat, ha lesz erre lehetőség - osztja meg velünk terveit.

- Nagyon kedves, alkalmazkodó, segítőkész, tanulni vágyó fiatalt ismerhettünk meg Abdull személyében - mondta el dr. Hantos Mónika főgyógyszerész.
- Azt gondolom, mindannyiunknak hasznos volt ez a három hét: Abdull kipróbálhatta magát az általa választott munkában, mi pedig egy kicsit betekintést nyertünk az iszlám világába általa: a mindennapi rendszeres imák, a tisztessége, a becsületessége példaértékű volt. Úgy foglalkoztunk vele, mint leendő gyógyszerészhallgatóval, kémiát tanítottunk neki, technológiát, szakkifejezéseket, biológiát, élettant, belgyógyászatot. Nagyon élvezte, érdeklődött, jegyzetelt angolul, magyarul.

- Nemcsak tapasztalat, hanem nagyon sok türelem is kell a betegek mellé, meghallgatni őket, megérteni, hogyan gondolkodnak - osztotta meg velünk Hassan a neurológián szerzett benyomásait.
A nyugat-afrikai fiú két hetet tölt az osztályon, ebből egy hétig epilepsziás gyermekek táboroztatásában segít a kórház dolgozóinak. Ő is egészségügyi pályára szeretne lépni, ezért tartja nagyon fontosnak a tapasztalatszerzést.
- Nem szeretnék az iskolában rájönni, hogy nem nekem való ez a pálya, de ezalatt a két hét alatt beleláthatok ebbe a munkába. Segítek a gyerekek fürdetésében, altatásában, etetésében.

- A legnagyobb segítség az, ha a gyermekek nincsenek egyedül - mondta el Kissné Bánfi Rozália, a neurológiai osztály főnővére.
- Ha egy kisgyermek infúziókezelést kap, legyen, aki odaül mellé, mesét olvas, együtt színez, rajzol vele. Mindeközben elmesélheti, mi bántja, mi foglalkoztatja éppen. Nagyon fontos, hogy valakinek legyen ideje meghallgatni a gyermeket, ebben kapunk segítséget az önkéntesektől és gyakornokoktól. A nővéreknek nincsen idejük levinni őket az udvarra vagy sokáig mellettük ülve vigasztalni őket, ugyanakkor a gyermekeknek nagy szükségük van erre.

- Évek óta fogadunk gyakornokokat a Menekültmisszióból - emlékszik vissza az első fiatalra Molnár Gabriella ápolási igazgató.
- Eddigi tapasztalataim szerint nagyon nagy szeretettel veszik körül a Misszióban ezeket a fiatalokat, nekünk is csak pozitív tapasztalataink voltak velük. Mindegyikük elvégezte a rábízott feladatokat, beilleszkedett a szűkebb munkakörnyezetbe, ahol dolgozott, és elfogadást, befogadást tanulhattunk egymás által. Nem a vallás, hanem az ember a fontos. Nyilván meghatározó, de itt a mindennapokban, a munkában és a feladatokban, a mindennapi kommunikációban és a kapcsolatokban mindenki ember, és az számít, hogyan közelítenek egymáshoz.
Nagyon szívesen fogadunk gyakornokokat a jövőben is korlátozott számban, mivel a gyakornokok betanítása, felügyelete a kórház dolgozói számára sok extra feladattal jár. Nagyon hálás vagyok a munkatársaimnak, hogy vállalják ezeket a teendőket a gyakornokok mellett.

2010 óta több menekült fiatal is befogadásra talált a Bethesda Kórházban önkéntesként, gyakornokként, betegként egyaránt. Az utóbbi években szomáli, nigériai, és nyugat-szaharai fiatalok vehettek részt 1-6 hónap hosszúságú szakmai gyakorlatokon, volt, akit ezután alkalmaztak a kórházban. A lehetőséget az Iskolai Integrációs Program biztosította nekik, a Menekültügyi Alap támogatásával. A Menekültmisszió nagy hangsúlyt fektet a fiatalok képzésére, pályaorientációjára, ehhez nyújtott segítséget az októberben záruló Mistra projekt.

Bővebb információ olvasható a Menekültmisszió honlapján.

Horváth Zsuzsanna

Képek: Kabai Katalin