Társasozni jó

A játék egyidős az emberiséggel, és ma már nem kérdés: nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is lételem. Egy jó társas legalább olyan izgalmas, mint a Forma-1 – tudtuk meg egy stratégiai és kártyajátékokat egyaránt kedvelő kisfiútól a Parakletos Könyvesház legutóbbi társasjáték-bemutatóján, amelyen családok, hittanoktatók és viszonteladók is kipróbálhatták a bibliai témájú játékokat.

A világ elfoglalásáról, karakterekről, rejtélyekről és több órán át tartó játékról beszél a kilencéves Németh Gergely Soma, amikor a Bibliás Könyvesboltban megrendezett bemutatón arra kérem, meséljen kedvenc társasjátékairól. A kilencéves Gergő kisöccsével és osztálytársaival szokott játszani. Ilyenkor mindig nagy a zsivaj a napköziben – mondja.
- Játék közben könnyebben telik az idő, mert olyan izgalmas, mint a Forma-1, amiatt, hogy ki nyer. De a nyerés csak az egyik része a játéknak, a másik része a becsületesség. Hogy nem kell csalni, mert úgyis tudod, hogy majd egyszer téged is le fognak győzni. Ha mégis veszítek, az olyasmi érzés, mintha valaki megütött volna, de nem szoktam sírni utána.

Gergő a bibliai társasjátékokat is szereti, például amikor kártyák segítségével bibliai történetekről tesznek fel kérdéseket egymásnak a játékosok. A legizgalmasabb szerinte Józsué története, aki kémeket küld az ígéret földjének felderítésére.
- Józsué tizenkét embert küldött, mindegyik törzsből egyet. Amikor a kémek visszatértek, mutogatták, milyen nagy gyümölcsök teremnek ott. De ahhoz, hogy elfoglalják a földet, meg kellett küzdeniük az óriásokkal. Mivel féltek, kérték, hogy ne menjenek oda, mert biztosan veszíteni fognak, erre Józsué azt mondta, hogy Istenben kell bízni.
Ha ő akkor ott lehetett volna köztük, Józsué lett volna legszívesebben – teszi hozzá a kisfiú, majd miután kicsomagolta a bábukat, ezúttal nem a szabályok szerint kezd játszani, hanem egy iskolai jelenetet mesél el a segítségükkel.

- Sok mindent ki tudunk játszani magunkból – erre alapozódnak a bibliodrámák, pszichodrámák is –, hiszen a játéktérben olyan élményeket és érzelmeket is megjeleníthetünk, amelyekre máshol talán nincs lehetőségünk – erősítette meg Szabóné László Lilla. A valláspedagógus szerint a gyerekek egyre inkább azokat a játékokat szeretik, amelyek nemcsak az értelmüket, hanem az érzelmeiket és a képzeletüket is megmozgatják. A kvízjátékokat ezért érdemes lenne a hittanoktatóknak és a szülőknek is újabb játékszabályokkal kiegészítenie.
- Otthon, a családban is szoktunk játszani olyan memóriajátékkal, amelynek a kártyáin szimbólumok szerepelnek. Ilyenkor feltehetjük a kérdést a gyerekeknek: láttak-e a valóságban hasonló tárgyat vagy mit jelent számukra ez a jelkép. Az osztályban pedig úgy használhatunk egy kvartettet, hogy mindig csak az adott óra témájához kapcsolódó kártyalapokat visszük be, és a gyerekek ezeket gyűjtögetik a félév során. A végén közösen játszhatunk velük, de nem csak a meglévő szabályok alapján. A gyerekek bemutathatják saját kvartettjük szereplőit, vagy az egész osztály kirakhatja egyes bibliai történetek kronológiáját, amely segít felidézni a tanultakat.

A játékoknak a számonkérésben is feszültségoldó szerepük lehet - tette hozzá a szakember.
- A bibliai tudást aktivizáló játékok alkalmasak arra, hogy a segítségükkel felelevenítsük és összerendezzük a meglévő ismereteket, de akkor érdemes őket elővenni, ha ezeket a történeteket a gyerekek ismerik. Van persze hiánypótló szerepük is: egy-egy korábban nem ismert összefüggést, nevet vagy helyet ismertetnek meg velük. Éppen ezért a bibliai társasokat érdemes összefoglalás-órán használni, de akár feleltetni is lehet úgy, hogy dolgozatírás helyett játék közben jegyezzük a gyerekek helyes válaszait. Így a gyerekek felszabadultan lehetnek benne ezekben a szituációkban, és közben tanulhatnak is.

- Bibliai témájú vagy sem, egy játék akkor jó, ha örömet szerez. Igaz, a fejlesztéseink során szem előtt tartjuk, hogy közben együttműködésre, a szabályok tiszteletben tartására vagy épp új ismeretekre is tanítsanak a játékaink – mondta érdeklődésünkre Damásdi Dénesné, a Parakletos Könyvesház vezetője. A keresztyén vállalkozás csaknem húsz éve ad ki bibliai témájú társasjátékokat, amelyeket a családban, a hittanórákon és a gyülekezeti gyermek- és ifjúsági foglalkozásokon is lehet hasznosítani.
- A legnépszerűbb játékunk az Úton-útfélen című labirintusjáték, amelynek a lényege, hogy elveszett bibliai tárgyakat kell összegyűjteni, ám útközben a játékosok találkozhatnak rablókkal, előfordul, hogy vámot kell fizetniük, és nem tudhatják, ha betérnek egy fogadóba, hogy jó barátokba vagy ellenségekbe botlanak-e. Azért olyan népszerű ez a játék, mert az egész család letelepedhet köré: a kicsik húzhatnak képet, míg a nagyok szöveget – ezek alapján kell ugyanis kitalálniuk, mikor melyik bibliai történetről van szó.

- Ha ajándékozni szeretnének, a könyvek mellett egyre többen áttekintik a társasjáték-kínálatot is – mondta érdeklődésünkre Miklóssy Hajnalka, a Bibliás Könyvesbolt vezetője.
- Stratégiai, memória és activity is szerepel kínálatunkban – ilyen például a Talentumok című társasjáték is –, a legnépszerűbbek azonban a kicsiknek szóló memóriajátékok.

Ma már nemcsak a játékok tartalma, de igényes kivitele is számít. Szépség, változatosság, ízléses képi világ kell hogy jellemezze a piacra kerülő társasjátékokat, hiszen a vizualitás kultúrájában élő gyerekek és fiatalok figyelmét csak így lehet felkelteni. Abban viszont minden játékos egyetértett, hogy a gyerekek örömmel otthagyják a monitorokat és kijelzőket, ha látják, hogy anya és apa is beállnak játszani.

Jakus Ágnes