Több ezer gyerek éhezik

Jártam olyan lepukkant házakban, ahol az égvilágon semmi sincs, és az ott élők a szoba közepén rakott tűznél melegszenek. A felnőttek betegesek, de nincs pénzük gyógyszerre, a gyerekek éhesek, ellátatlanok. Ezekben a családokban nincs karácsony, ők úgy érzik nincs mit ünnepelniük - mondja Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke. A reformátusok a legszegényebb gyerekeknek próbálnak segíteni: ételt osztanak téli szünetben.

 

Jártam olyan lepukkant házakban, ahol az égvilágon semmi sincs, és az ott élők a szoba közepén rakott tűznél melegszenek. A felnőttek betegesek, de nincs pénzük gyógyszerre, a gyerekek éhesek, ellátatlanok. Ezekben a családokban nincs karácsony, ők úgy érzik nincs mit ünnepelniük - mondja Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke. A reformátusok a legszegényebb gyerekeknek próbálnak segíteni, ételt adni a téli szünetben.

Nincs ennivaló
Becslések szerint itthon a gyerekek egy százaléka - nagyjából 20 ezer gyerek - nem jut naponta élelemhez, a nélkülözők száma azonban ennél jóval magasabb. A rendszeres napi étkeztetésben nagy szerepe van az iskoláknak, óvodáknak, azonban a téli és nyári szünetben nincs megoldva a leginkább rászorulók étkeztetése.
„Minden évben a gyerekről szól az adventi kampányunk, idén azonban kiválasztottunk kétszáz különösen nagy szegénységben élő gyereket, akiknek a téli szünetben naponta háromszor ételt adunk" - mondta a Parókia portál érdeklődésére Pál Sándor, a református szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke. „A téli szünet minden napján, december 20. és január 4. között Budapesten, Borsodban, Hajdú-Bihar, Békés, Baranya, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében segítünk azoknak a gyerekeknek, akiket a helyi családsegítőkkel közösen választottunk ki. Azért esett a választásunk a téli szünet időszakára, mert ilyenkor nincs iskola, óvoda és ilyenkor ezeknek a gyerekeknek egyáltalán nem kerülne meleg étel az asztalára, sőt lehet, hogy semmilyen sem." - tette hozzá Pál Sándor.

Havi jövedelem: 6-8 ezer forint
A szeretetszolgálat vezetője azt mondja, hogy a mélyszegénységben élők között járva azt tapasztalja, ténylegesen vannak éhező gyerekek, akik akár egy darab kenyérnek is örülnek, őket próbálják felkarolni a reformátusok.
„Ezeknek a szegény gyerekeknek teljesen bizonytalan egy napjuk. Koldulni járnak és vagy jut valami, vagy nem. Rengeteg szegény családdal találkoztam, akik nem tudják a mindennapi betevőt előteremteni, havi egy főre jutó jövedelmük csupán 6-8 ezer forint körül mozog. Jártam olyan lepukkant házakban, ahol az égvilágon semmi sincs, és az ott élők a szoba közepén rakott tűznél melegszenek. A felnőttek betegesek, de nincs pénzük gyógyszerre, és a gyerekek is ellátatlanok. Ezekben a családokban nincs karácsony, ők úgy érzik nincs mit ünnepelniük."
 

Megtanítják
Az éhezés előfordulásának valószínűsége különösen magas a munkanélkülieknél, a sokgyermekes családoknál, a szegénységben élő romák között és a tartósan betegeknél. Az ételhez jutás nehézségeit tovább növeli, ha a család nem termel semmilyen élelmiszert. Ebben is próbál segíteni a Magyar Református Szeretetszolgálat.
„Van egy programunk, amelyben szociális munkásaink megtanítják a családokat arra, hogyan kell megtermelni a saját ellátásukhoz szükséges zöldséget, gyümölcsöt. Ezekre a helyekre nem elég elvinni a vetőmagot, ott kell lenni köztük és ténylegesen megtanítani őket vetni, öntözni. Ösztönözni kell őket, hogy tegyenek valamit saját felemelkedésükért. Debrecen közelében például van egy teljes mélyszegénységben élő közösség, ahová kiscsirkéket vittünk, de vigyázni kellett, hogy ne egyék meg, hanem várják ki míg a csirke felnő és tojást tojik, majd meg kell tanítani azt is, hogy ne fogyasszák el rögtön a tojást, hanem várják meg, míg kikel belőle a kiscsirke. Ez sziszifuszi, aprólékos munka, de maguktól nem tanulják meg hogyan kell csinálni. Ez a módszer alkalmas arra, hogy kimozdítsuk őket helyzetükből, hiszen elhelyezkedni nem tudnak, környezetükben nincs munka, így saját maguk ellátása az egyetlen lehetőség, hogy legalább ne éhezzenek."


Cipősdoboz és alma
A Magyar Református Szeretetszolgálatnak a fentieken kívül is számos programja van, amely a nélkülözőkön segít - teszi hozzá Pál Sándor. Adventben elindult a cipősdoboz-akció, amelyben ajándékokat gyűjtenek a rászoruló gyerekeknek. Tavaly a tízezer dobozból jutott - a többi közt - a menekültotthonkba, a bebörtönzöttek gyerekeinek és az otthonokban nevelkedőknek is. Idén a Máltai Szeretetszolgálattal közösen ötszáz tonna almát osztanak szét.A hatalmas mennyiségű alma az oroszországi embargó miatt maradt vissza, és egy csengeri termelő, Apáti Ferenc ajánlotta fel. Az első kamionok már útnak indultak. Az ajándék almát nagycsaládosoknak, egyedül élő időseknek, fogyatékkal élőknek és nélkülöző embereknek juttatja el a két segélyszervezet. A tizennégy kilogrammos ládákban érkező gyümölcsből az ország egész területére igyekeznek juttatni a szeretetszolgálatok. Az egyenként több mint huszonegy tonnás szállítmányok a budapesti intézmények mellett a máltai szervezet miskolci, kecskeméti, debreceni, győri, tatai és pécsi regionális központjaiba érkeznek, onnan pedig már a Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei viszik tovább az ajándékot a távolabbi településekre.  

A Magyar Református Szeretetszolgálat akcióról a www.jobbadni.hu oldalon olvashat bővebben.Fekete Zsuzsa 

Fotó: Füle Tamás, Fischbäckné Horváth Ildikó, jobbadni.hu