Türelem és bátorság

A magyar emberek gyorsan dühössé válnak, de vannak türelmesek és kedvesek is - sorolja tapasztalatait a tízéves Sally, aki Szíriából érkezett Magyarországra a szüleivel. A kislány néhány év alatt olyan jól megtanult magyarul, szinte észre sem venni, hogy más az anyanyelve. A református menekültmisszió budapesti migráns tanodájában sok mindent tanul a többi külföldi fiatallal együtt.

A tanodában leginkább tanulok és játszom. Ha valaki nem tud magyarul, akkor angolul, esetleg arabul beszélgetünk - meséli a kislány a tanodás hétköznapokról a menekültmisszió belvárosi komplexumában. A Váci utcai helyiségben 150 négyzetméteren oktatótermek, közösségi tér és barátságos játszószoba várja a külföldi fiatalokat.
- Mindig van valamilyen órám, de ha nem kapok házi feladatot, akkor szabadfoglalkozás van - folytatja Sally. - Nagyon szeretem a tanodát, mert itt elmagyaráznak mindent, ha nem értem. Jó fejek tanítanak, és jó fejek járnak ide. Úgy ismernek engem, mintha tíz éve itt lennék.
Sally azt mondja, a legfontosabb, amit megtanult a tanodai tanáraitól: a türelem és a bátorság.

Egy éve segít
A belvárosi tanoda több mint egy éve segíti a menekülteket és bevándorlókat - a többi közt - egy uniós pályázatnak köszönhetően. A közelmúltban nyílt napot tartottak, ahol a szakképzett pedagógusok mellett az önkéntes tanárok is beszámoltak arról, hogyan segítik a rászoruló külföldi fiatalokat a beilleszkedésben, tanulásban.

Biztonságos talaj
Horváth Zsuzsanna felzárkóztató tanár szerint figyelembe kell venni a kulturális különbségeket és nem szabad megszegni az illendőség szabályait.
- A tanodában a tanítás mellett biztonságos talajt kell tennünk a fiatalok lába alá. Ez olyan hely, ahová bármikor bejöhetnek és van hozzájuk néhány jó szavunk. Azt szeretnénk, ha a tanoda olyan kapaszkodó lenne, ahonnan kiindulva megtalálják a helyüket az ismeretlen nyelvi és kulturális közegben. Nagy sikernek tartom, hogy kialakult egy tanodai közösség, ahol együtt játszik a kínai kislány az afgán kisfiúval és az arab gyerekekkel, a közös nyelvük pedig a magyar.

Létező probléma a gyűlölet
A tanárnő azt mondja, diákjaikkal előfordul, hogy kiközösítik őket az iskolájukban.
- Igyekszünk nem tabusítani, hanem elmondani, hogy létező probléma a gyűlölet. Szeretnénk diákjainkat felvértezni arra, hogyan reagáljanak, ha gyűlölködést tapasztalnak. Az arab fiatalokat gyakran lecigányozzák, vagyis nem az a bajuk velük, hogy nem magyar anyanyelvűek, hanem azonosítják őket a cigányokkal. Az ilyen esetek által az arabok is szembesülnek azzal, hogy ők ugyanígy előítéletesek a perzsákkal és afgánokkal. Ez tükör számukra, hogy milyen a másik oldalon állni.

_

Tárt kapuk
A tanoda forma azt jelenti, hogy iskola után hozzánk jönnek tanulni a külföldiek magyar és felzárkóztató órákra - mondja Ottucsák Melinda. A migráns tanoda szakmai vezetője hozzáteszi: Az országban egyedülálló a tanodájuk, mert csak ők foglalkoznak migráns diákokkal, bár menekültekkel foglalkozó tanoda működik Debrecenben.
- Várunk minden nem magyarul beszélő diákot, akinek szüksége van magyar oktatásra vagy tanulmányi segítségre. A tanoda programja három részből áll: a magyar nyelv tanítása, felzárkóztatás matematikából, biológiából, fizikából és informatikából, valamint a szociális kompetenciák fejlesztése. Ez utóbbi talán a legnehezebb: a szabályok betartása, egymás elfogadása.

Célok
A szakmai vezető szerint azok a gyerekek, akik célokat tűztek ki, jobban tanulnak és töretlenül haladnak a céljuk felé.
- Azoknál, akiknek bizonytalan a családi hátterük, esetleg egyedül élnek egy kollégiumban, napi megélhetési gondok gyötrik őket, nehezebb a tantárgyi motiváció fenntartása, mert nincs meg az alapszükségletük sem. Ilyenkor igyekszünk adományból pótolni a hiányzó élelmet és ruházatot.

Színes csokor
A tanoda nyílt napjára a fenntartó Református Missziói Központ lelkész-igazgatója, Magyarné Balogh Erzsébet „színes csokorral érkezett".
- A csokor több tíz különböző virágból áll, amelyben ha az egyes virágok különböző színes szirmainak számát szoroznám is össze, az sem tudná kifejezni azt a sokszínűséget, ami itt, közületek egyetlen emberben benne van! Ennek a csokornak, azon kívül, hogy gyönyörködtet bennünket, üzenete van. Azt üzeni, hogy az élet, ha még olyan rövid is, mint a száráról levágott virág, akkor is gyönyörködtet. Értelme van! Minden ember élete érték. Minden ember élete öröm.

 

A Menekültmisszióban tizenhárom szociális munkás, pedagógusok, valamint csaknem harminc önkéntes segíti a betérő menekülteket és bevándorlókat. A külföldiek segítséget kaphatnak – a többi közt – a magyar nyelvtanulásban, a hivatalos okmányok beszerzésében, a lakhatásuk megoldásában és a munkakeresésben is. 

A migráns tanoda nyílt napján készült interjúinkat itt hallgathatja meg

„Migráns Tanoda Budapesten (TÁMOP – 3.3.9.A-12/1-2012-0018)” 

Fekete Zsuzsa