Újratervezés

Érdemes újratervezni a kommunikációnkat – mondta egy lelkipásztor, aki már a vasárnapi prédikációjába is beépítette a médiatréningen tanultakat. A változást nem hagyták szó nélkül a gyülekezetben. Hogyan fogalmazzunk helyesen, érdekesen és sallangmentesen? Miként viselkedjünk a kamerák kereszttüzében? Mire használjuk az internetet? – erről is tanultak a lelkészek a Dunamelléki Református Egyházkerület médiatréningjén.

Az egyházkerület negyedik alkalommal hirdette meg médiatréningjét a lelkésztovábbképző kurzus keretében. A háromnapos tréning az adventi készülődés jegyében telt. A lelkipásztorok segítséget kaphattak ahhoz, hogyan kommunikálják hatékonyan üzeneteiket a gyülekezetnek és a világnak. A tréning után néhány résztvevő megosztotta gondolatait a Parókia portál olvasóival.

Játék kellő komolysággal
A kommunikáció és a média helyes használatához meg kell érni, úgy, mint a jó bornak. Tapasztalattal jön meg az érzékenység és a kellő fogékonyság erre a területre – véli Csőri-Czinkos Gergő lelkipásztor, a Juhász Zsófia Szeretetotthon munkatársa. „Azért tudtam személy szerint gyorsan tanulni az előadóktól, mert úgy adták át az anyagot, hogy látszott: ez szívügyük. A szakmaiságon túl mindig ott volt a segítő szándék, ugyanakkor semmi nem volt mesterkélt, hanem természetesek, oldott hangulatúak voltak az órák. Fontos, hogy megtapasztalhattuk a kamerák előtti riportadást, hogyan alkalmazzuk és hozzuk ki belőle a legtöbbet. Az interjú közben jólesett a figyelés és az is, hogy a riporter tényleg kíváncsi volt az elhangzottakra, és nemcsak úgymond hivatalból tette fel a kérdéseit. Játék volt ez kellő komolysággal. Az előadásokban sokszor elhangzott, hogy fogalmazzunk sallangmentesen, konkrétan. Ezt a teológián is tanultuk, de nem kaptunk rá jó példát, hogyan tehetjük ezt meg a mindennapi gyakorlatban. Ami pluszt kaptam a képzésen, hogy engedjem el a lelkészi fogalomtáramat, amit csak néhányan értenek, vagy talán ők sem jól. A médiatréning rámutatott a hiányosságaimra is, amit külön köszönök.


Senki sem szeret kritikát kapni, én sem, viszont itt nem döngöltek bele a betonba egy-egy kevésbé szerencsés megnyilvánulásom miatt. Építő és segítő módon viszonyultak a „diákokhoz" a trénerek. Igazi közösségi műhelymunkában vehettem részt. A tréning arra inspirált és motivált, hogy komolyabban foglalkozzam a kommunikációval, a beszédeimmel, a megjelenő írásaimmal és a beszámolóimmal. Sok új dolgot is tanultam, például korábban nem ismertem a „Prezi"-féle prezentáció készítését, amiben nagyon sok lehetőség rejlik. A tréning sokat formált a szemléletemen, és a kurzus igen jól kiegészítette a teológián tanultakat. Hálás vagyok az itt kapott információkért, impulzusokért. Én máris ajánlottam a képzést lelkészbarátomnak, hogy mindenképp vegye fel, ha lesz a közeljövőben."

Tudatosan
„Azért jelentkeztem a médiatréningre, mert szerettem volna segítséget kapni azokban a kommunikációs szituációkban, amelyek együtt járnak mindennapi szolgálatommal – mondja Battyányi Géza csillaghegyi református lelkész. „Lelkipásztorként akár a beszédírásban, az interjúadásban, az internetes kommunikációban rendszeresen vannak feladataim. A tréningen tanultaknak köszönhetően sokkal tudatosabban és könnyebben fogom megoldani azokat a helyzeteket, amelyekben korábban tanácstalan voltam. Megtanultuk hogyan kell beszámolókat, meghívókat írni, és miként kell hatékonyabban tolmácsolni az üzenetünket. Nagyon egyszerű dolgokról van szó, de a legtöbben nem gondolkodunk tudatosan ebben a kérdésben. A tréning egyik nagy tanulsága volt azzal szembesülni, hogy világi közegben mennyire keveset értenek meg abból, amit mi lelkipásztorok a megszokott egyházi nyelven mondunk. A jövőben sokkal jobban figyelek majd az érthetőségre. A médiatréningen egyfajta szemléletmódot kaptunk, és lehetőséget arra, hogy az olvasó, illetve a hallgató szemszögéből is megvizsgáljuk szövegeinket. Tanulság az is, hogy bizonyos kommunikációs helyzetekre sokkal többet kell készülni, mint azt korábban gondoltam. Jó volt ebben a barátságos légkörben tanulni profi, szakmabeli előadóktól és a tréningen résztvevő lelkipásztorok hozzászólásaiból."

Adventi ráhangolódás
„Megfogott a médiatréning őszinte légköre. Jó érzés volt, hogy bátran elmondhattuk egymásnak a kritikáinkat, és ezt mindenki jó szívvel elfogadta. Számos újdonságot hallottam és belátom, hogy van hová fejlődnöm a kommunikációban" - fogalmaz Závodi Emese lelkipásztor, a Szeretetszolgálati Iroda munkatársa. „Nem szoktam használni a közösségi oldalakat, de az internetről szóló előadások hatására elhatároztam, hogy kapcsolattartásra, információink hatékonyabb közlésére a jövőben igénybe veszem a Facebookot. A tréning utolsó napja teljes egészében gyakorlati foglalkozás volt. Az interjúk témája az advent volt, azonban nemcsak kommunikációs, hanem teológiai szempontból is beszélgettünk az ünnepről. Számomra ez a nap egyfajta adventi ráhangolódás is volt, és a tréning a szakmai tartalom mellett megtöltődött lelki tartalommal is. Minden lelkipásztornak ajánlom, hogyha teheti, jelentkezzen a médiatréningre, mert olyan információkat hallhat, amit máshol nem kapnak meg a lelkipásztorok. Ha lenne folytatása, második része a tréningnek, szívesen tanulnék itt tovább, mert fontosnak tartom, hogy fejlődjek a kommunikációban. Köszönöm szépen az előadóknak az őszinte együttlétet."

Újratervezés
„Életem egyik meghatározó élménye volt a háromnapos médiakurzus, ezért nehéz bármit külön kiemelnem belőle" – mondja Kovách Tamás református lelkipásztor. „Számos dolgot átgondolhattam a szolgálatommal kapcsolatban, amire korábban nem volt lehetőségem. Lehet, hogy furcsa, amit mondok, de a szakmaiság mellett kiemelkedő volt az a barátságos klíma, a törődés és a figyelmesség, amivel az oktatóink felénk fordultak. Én bizony ezúttal nem egy szürke, lapos rendezvényen vettem részt, hanem egy személyes, baráti, testvéri találkozón, amit ezúton is nagyon köszönök.
A tréningen tanultakat már alkalmaztam is a vasárnapi prédikációmban. Legnagyobb kritikusaim – a feleségem és a gyerekeim is – csupa jót mondtak. Bár ténylegesen nem azt tanultuk, hogyan kell prédikálni, mégis nagyon jól lehetett azokat a technikákat alkalmazni, amiket a médiaszakemberektől hallottunk. Megfrissültem és megújultam a tréningen, és még nagyobb kedvet érzek, hogy az internet világában is megjelenítsem a gyülekezeti életünket. Minden lelkipásztor-társamnak ajánlom a tréninget, mert erre szükségünk van. Érdemes újratervezni kommunikációnkat."


 

A Dunamelléki Református Egyházkerület az akkreditált lelkészképzés keretében tartotta három napos médiakurzusát novemberben. A tréningen Füle Tamás, a Parókia portál szerkesztőségvezetője, valamint Fekete Zsuzsa és Jakus Ágnes újságírók osztották meg tapasztalataikat a lelkipásztorokkal. A következő lelkészképző kurzusról Szabó Gabriella tanulmányi titkárnál lehet érdeklődni a szabog@raday28.hu e-mail címen. 

Fotó: Füle Tamás