Vasárnap kezdődik a házasság hete

Hazánkban hetedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával.

A már huszonegy országban zajló mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek, vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek. Az idén február 9. és 16. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca Keresztes Ilona a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője és Mohay Tamás néprajzkutató, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének vezetője. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.


– A párkapcsolatok bizonytalanságának és felbomlásának több generációra is kiható káros társadalmi és gazdasági következményeit ismerve rendkívül fontos a pozitív, követhető életminták bemutatása és a társas kapcsolatok jobbítására szolgáló eszköztár megismertetése – mondta a házasság hete céljaira utalva az Oktogonnál lévő 1. számú Házasságkötő teremben tartott megnyitó kapcsán dr. Herjeczki Kornél, a házasság hete szervezőbizottságának tagja.  

Az eseménysorozat szervezeti kereteit biztosító Harmat Kiadó igazgatója rámutatott: kiemelt figyelmet kell fordítani a házasságok stabilitásának javítására, a párkapcsolati kultúra fejlesztésére. Ha ugyanis egyre többen sajátítják el ezeket a társas készségeket, e téren fejlődnek, az nemcsak a személyes szférában, hanem össztársadalmi szintem is komoly változást eredményezhet.

A Bálint-naphoz kapcsolódó eseménysorozat koordinálói a központilag szervezett programokon túl önálló kezdeményezésű regionális események előmozdításával is elérhető közelségbe kívánják hozni a fiatalokhoz, házaspárokhoz a tartós és örömteli házasság megéléséhez szükséges ismereteket. Így egy héten át számos budapesti és vidéki helyszínen előadásokkal, beszélgetésekkel, kulturális programokkal kívánják ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

A házasság hete központi szervezésű programja ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét február 9-én Sárospatakon, ahol Csomós József református püspök hirdeti az igét. Az ezt követő héten a rendezvényeknek többek között a budapesti Aranytíz Kultúrház, a TIT Stúdió, az ELTE aulája, a Deák Téri Evangélikus templom, a Wesselényi utcai baptista közösségi ház és a Belvárosi Plébániatemplom ad otthont, de számtalan településen – többek között Győrben, Szegeden, Pécsett, Keszthelyen – is tartalmas programokkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket. Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve a http://www.facebook.com/hazassaghete oldalon követhető nyomon.


A házasság hete mozgalom – amelyhez indulása óta huszonegy ország csatlakozott – Richard és Maria Kane kezdeményezésére indult el 17 éve az Egyesült Királyságból. Fő célkitűzése, hogy megismertesse azokat a hagyományos értékeket, alapelveket, amelyek alkalmazása sikeressé és örömtelivé teheti házasságokat. A programot az évek során olyan neves személyiségek is támogatták, mint például Tony Blair korábbi brit miniszterelnök, Ian Duncan canterburyi érsek, Mary McAleese Írország köztársasági elnöke, Silvia Gasparovicova szlovák köztársasági elnökné asszony, illetve Herczegh Anita Magyarország köztársasági elnökének felesége.
Hazánkban 2008 februárjában, a Bálint-naphoz kapcsolódóan rendezték meg először a házasság hetét a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) kezdeményezésére, amelyhez a kezdetektől csatlakoztak a keresztény felekezetek, illetve számos házassággal, családgondozással foglalkozó szervezet. Az országos rendezvénysorozatot a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), a Magyar Katolikus Családegyesület, a Magyarországi Református Egyház Házasság- és Családsegítő Szolgálata, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat, a Magyarországi Evangélikus Egyház Női Misszió, a Magyarországi Baptista Egyház Család Szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet Házassági Tanácsadó Szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház Család Szolgálata, valamint a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin vezetőiből álló munkacsoport szervezi és koordinálja.