„Zúg március”

A Partiumban, az anyaország és a történelmi Erdély között húzódó sávban a rendszerváltás óta nagy hagyományokra tekint vissza március idusának megünneplése.

A kisebb településeken elsősorban a vasárnapi istentiszteletek jelentik a megemlékezések alkalmát. Ahol emlékjel is van, ott templomon kívüli alkalmakkal is gazdagodik az ünnep.

Az ország nyugati kapujának számító Nagyváradon évek óta ökumenikus ima keretében emlékeznek a történelmi magyar felekezetek (református, evangélikus, római katolikus, unitárius) a Körös-parti Olaszi református templomban. Öt éve még megtelt a templom emlékezőkkel, azóta azonban egyre több üres padsor jelzi az érdektelenséget. Idén már százan sem voltak az ökumenikus imán.

A másik jelentősnek számító egyházi megemlékezés a város panelnegyedében lévő rogériuszi református egyházközségében zajlik, ahol az ünnepi istentisztelet mellett koszorúzásra és kulturális programra is sor szokott kerülni.

Az egyházi események mellett jelentős szerepet töltenek be, népes részvétel mellett, a különböző történelmi emlékhelyeknél (Szacsvay-szobor, Petőfi-szobor) tartott megemlékezések, koszorúzások. Ezeket az eseményeket a romániai magyar pártok szervezik, és - némelyiken - az egyházak is képviseltetik magukat.

Fábián Tibor