Hálaadó istentisztelet Makádon

Még a legidősebb gyülekezeti tagok is úgy mondják, hogy nem volt még ilyen szép a református templom.

2015. május 3-án rég várt napra virradt e kicsiny, mindössze 1200 lelkes község lakossága. Hálát adhatunk Istennek megújult templomunkért. Még a legidősebb gyülekezeti tagok is úgy mondják, hogy nem volt még ilyen szép a református templom. Nem volt korábban lehetőség arra, hogy ekkora munkát elvégezzen a gyülekezet. Uniós forrásból teljes külső homlokzati felújítás valósulhatott meg. A 15 órakor kezdődő istentisztelet előtt főtiszteletű Dr. Szabó István püspök úrral még bejártuk a templomot, gyönyörködtünk a szépen elvégzett munkában, majd a templombelsőbe érve megbeszélhettük a jövőre váró feladatokat, terveinket. Az Úr csodálatosan elkészítette a vele és az egymással való találkozás lehetőségét, mert teljesen megtelt a templom e szép alkalomra.

Püspök úr az igehirdetésben kiemelte, hogy az igazi érték, az igazi szépség legbelül van a külsőségek alatt. Igazi célját és feladatát akkor tudja betölteni e hajlék, ha érezzük és tapasztaljuk, hogy „az Úr közel” van, ahogy egyik templomi feliratunk is hirdeti.
A lélekemelő igehirdetés után nagytiszteletű Takaró András esperes úr köszöntő szavait hallgattuk meg, aki méltatta azon nagyszerű összefogást, ami elsősorban is a gyülekezeti tagjai részéről megvalósult. Mivel e pályázatok szinte kivétel nélkül utólagos finanszírozásúak, így önerő nélkül nem igen tudtunk volna a munkálatoknak hozzákezdeni. Ekkor néhány nap leforgása alatt összegyűlt az első ütemhez szükséges összeg nagylelkű kölcsönökből. Mindeközben pedig érkeztek az adományok is a felújításhoz. Az egy cél érdekében, Isten segedelmével mindent meg tudunk valósítani! Jó lecke volt ez mindnyájunknak, kik talán aggodalmaskodtunk, hogy megvalósul-e majd az álmunk, de fennen ragyogott az Úr dicsősége, Ő már eltervezte, hogy meglesz.
Pánczél Károly országgyűlési képviselő úr ünnepi beszédében elmondta, hogy amelyik település ennyi mindent tett és akar tenni, - megjegyezve itt a közelmúltban megvalósult más munkálatokat – annak van jövője.
Baski Gábor polgármester úr a hálaadó istentiszteletet a munkálatok méltó lezárásának nevezte, gondolva  arra, hogy ez a munka most lezárult, de lelkiképpen folytatódik.
Ezt követően a gyülekezet énekkara két kórusművet énekelt, valamint szóló ének és vers is felhangzott az ünnepi műsorban, áhítattal hallgattuk mindnyájan. Az ünnepet szeretetvendégség zárta, mindenki megelégedésére.
Sok idő telt el, mire mindezek meglettek, évek és évtizedek és megannyi emberek imádsága, kitartása, egy akarata. Azt hiszem, hogy e napot nem feledi el a makádi gyülekezet. Csodálatos módon tapasztaltuk meg együtt Isten hozzánk való kegyelmét, szeretetét. Mindenért egyedül Istené a dicsőség!

 

Halassy Ferenc János lelkész