Kalauz a bibliai lelkigondozáshoz

Mindannyian az Édenkerten kívül születtünk, vagyis Istennel való személyes kapcsolat nélkül, ebből adódnak alapvető lelki problémáink. A bibliai lelkigondozás valamilyen mértékben minden érett keresztyén ember feladata – állítja Pálhegyi Ferenc. De kit tekinthetünk érett személyiségnek? Mi a különbség a bibliai lelkigondozás és a világi pszichoterápia között? - erről is ír a keresztyén pszichológus, családgondozó a közelmúltban megjelent könyvében.

Pálhegyi Ferenc Kalauz a bibliai lelkigondozáshoz című könyve nem szakembereknek készült, hanem azoknak, akik gyülekezetükben felelősséget éreznek és vállalnak hívő testvéreik lelki egészsége és hitbeli fejlődése iránt. Könyvében részletesen ír a keresztyén lelkigondozásról, arról, hogyan kerülhet közelebb Istenhez a segítséget kérő ember, hiszen a cél az Istennel való megbékéltetés szolgálata. A pszichológus úgy véli, hogy ne vessék el a pszichológiai ismereteket, azonban a maguk helyén alkalmazzák ezeket, a Biblia tanításának alárendelve. Pálhegyi Ferenc úgy véli, a bibliai lelkigondozásban az Ige a „mester", mellette a pszichológia a „kisinas", akinek az a dolga, hogy a „mester" keze alá dolgozzon.

 

A pszichés problémák keletkezése
Döntéseink sorozata – azaz életvezetésünk – értékrendünk alapján történik – fogalmaz a szerző. Más szavakkal: a szívünkben dől el, hogy mit választunk, érzelmileg hogyan reagálunk, hogyan vélekedünk, hogyan foglalunk állást és hogyan alakítjuk az életünket. A szívből indul ki az élet (Példabeszédek 4,23), azaz értékrendünk szerint alakul minden az életünkben: időbeosztásunk, pályaválasztásunk, kedvteléseink, családi életünk, közéleti szerepvállalásunk.

A szív nem anatómiai fogalom
Pálhegyi Ferenc azt mondja, hogy a szív nem anatómiai fogalom, és ugyanúgy nem lokalizálható, ahogyan más pszichológiai fogalmak sem, mint például a tudattalan, mégis valóságosan létezik. Erről a szívről beszél Jézus is, amikor a lelki tisztaságról tanít: „A jó ember szíve jó kincséből hozza elő a jót, és a gonosz ember a gonoszból hozza elő a gonoszt." A mi életünket is az uralja, akinek vagy aminek átadjuk a szívünket, és engedjük, hogy betöltse azt – olvasható a könyvben.
Pálhegyi Ferenc meggyőződése, hogy a gyülekezeti lelkigondozás mindannyiunk szívügye kell hogy legyen. Erre a pásztori lelkületre minden korban szükség volt, napjainkban azonban különös hangsúllyal kell fölhívnunk rá a figyelmet. Ebben a sötétségben nagy szükség van világító keresztyénekre, akiket nem vakít meg a korszellem, mert egészséges a hitük – írja.

 

Egészséges hitre jól működő emberi kapcsolatokban, a családban és a keresztyén gyülekezetben tehetünk szert. Ha ezeket elpusztítjuk, tönkretesszük életünket is - mondja a szerző.  A házassággal és családdal foglalkozó írásai után most a gyülekezeti lelkigondozáshoz kíván útmutatást adni Pálhegyi Ferenc új kötete. A könyv megvásárolható a Bibliás Könyvesboltban is (Budapest, 9. kerület, Ráday u. 28.)