Rend(b)en vagyunk

Csaknem hétezer református látogatott el az Őrségbe a hatodik REND-re. Az idei Református Egyházi Napok Dunántúl házigazdájának szerepét ezúttal az Őrségi Egyházmegye látta el, mely noha területileg a legnagyobb dunántúli egyházmegye, mégis a legkisebb lélekszámú, tizenhét gyülekezettel. Az itteni szórványhelyzet ihlette a témát, az előadások és beszélgetések mind a hit és megmaradás témakörét járták be az elmúlt hétvégén Őriszentpéteren.

Nyílj meg!
Az Őrségben nincsenek kapuk és kerítések – mondta pénteki nyitó prédikációjában Szakál Péter, az Őrségi egyházmegye esperese –, sőt, évente megrendezik a nyitott porták napját, amikor különösen is szívesen fogadják az érdeklődőt, megkínálják, és bemutatják magukat. A nyitott ember gyógyítja a másikat. A mai emberre viszont sajnos nem az Őrség habitusa, nem a nyitottság a jellemző, hanem a zárkózottság. Nekünk is üzen ez az ige Márk evangéliumának gyógyítástörténetéből : Effata, azaz nyílj meg! ( Márk 7, 34) Hatalmas ereje van Jézus szavának, képes megnyitni a füleket, a néma ajkakat, a bezárt szíveket, és képes az embert megkötözöttségeiből szabaddá tenni.


Nem csak REND-en, de rendben is vagyunk!
Steinbach József a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a fesztivál választott vezérigéjével köszöntötte az összegyűlteket: „Őrhelyemre állok, odaállok a bástyára, figyelek, várva, mit szól hozzám" (Habakukk 2,1) Az őrállói tisztről elmondta, hogy nem önmagunk megőrzését jelenti, hanem Krisztus evangéliuma és az abból következő örök értékrend őrzését. RENDben vagyunk, ami ez esetben nemcsak a találkozót rejtő mozaikszó, de azt is jelenti, hogy elfoglaltuk őrállói helyünket a bástyán. – Mi, magyar reformátusok, minden probléma ellenére örömmel, reménységgel tesszük a dolgunkat, kicsi és nagy gyülekezetekben, szórványhelyzetben és nagyvárosokban egyaránt. Itt vagyunk, jelen vagyunk és szolgálni akarunk.

Ha hisztek, lesztek!
A hit és megmaradás témáját Vladár Gábor, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora, újszövetséges professzor előadása alapozta meg. Ahogyan Ézsaiás próféta szavai alapján elmondta („Ha nem hisztek, nem maradtok meg!" Ézs 7,9), nem mi tartunk ki a hit mellett, hanem a hit tart meg minket.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyház számára létkérdés hitének megfogalmazása: egyre több ember tud egyre kevesebbet a kereszténységről, egyre szótlanabbá válnak a keresztény közösségek, nem fogalmazzuk meg a hitünket, rábízzuk a papra és ez a veszélyes hallgatás, a karakternéküliség az egyház felszámolásához vezethet. Minden rétegnek el kell tudnunk magyarázni, hogy mi a kereszténység. A Magyar Tudományos Akadémián is, az elvonón is vagy a börtönben is.
Nemzet, egyház, gyülekezet, család – bástyáink az életben
– Őrhelyemen állok, mert valakiért, valakikért felelősséggel tartozom – mondta a nemzetben való megmaradás gondolatához kapcsolódva Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár, aki úgy vállalta el az államtitkári felelősséget és feladatokat, hogy tudta, nem marad más, mint egy helyre figyelni, és onnan várni a segítséget és az útmutatást.
De nemcsak a nemzet, hanem a család, a gyülekezet és az egyház szintjén is téma volt a megmaradás, a felelősség kérdése előadásokban, beszélgetésekben. Ezt erősítették még a különböző rétegtalálkozók is, például a dunántúli református orvosok, jogászok, pedagógusok, gazdálkodók és polgármesterek találkozója, a nőszövetségi találkozó, a kórustalálkozó vagy a kelet-nyugati székelyek találkozója.


Református utcán
A dödölle és tökmagolaj hazájában a kézműves termékeket és finomságokat árusító standok kiegészültek az egyházi könyvkiadók kínálatával, az egyházkerület és egyházmegyék sátraival a Református utcán. Képviseltette magát a Református Szeretetszolgálat, a börtönmisszió és a Cursillo is.
Két különleges sátor hívta föl a Református utcán sétáló figyelmét. Az egyik ilyen standnál a következő feliratot olvassuk: A kaposmérői orgonáért. A képek tanúsága szerint jelenleg a sípok helyett spaletta van csak az orgonatükrökben. 45-ben a szovjetek tönkretették a hangszert – tudjuk meg Kutasiné Molnár Boglárkától, a kaposmérői gyülekezet lelkészétől. A gyülekezet énekkel és kézműves ékszerekkel, ajándéktárgyakkal települt ki a REND-re, hogy itt folytassák az adománygyűjtő munkát a kaposmérői orgona felújításáért.
– Hálásak vagyunk, hogy az itteni jelenlétünkkel is hangsúlyozhatjuk az imádság fontosságát – mondta Herman Lídia, az Imádkozó Édesanyák magyarországi alapítója. Az Imádkozó Édesanyák olyan felekezetközi csoport, amely szeretné támogatni és biztatni az édesanyákat a közös imádságra, gyermekeikért, gyermekeik pedagógusaiért, férjeikért való közbenjárásra. Ehhez honlapjukon vezérfonalat is biztosítanak azok számára, akik szívesen csatlakoznak.

Nem lehet olyan nagy baj
Így szűrte le a konklúziót egy győrszemerei asszony, aki arról beszélt, milyen jó fiatalokat és fiatal családokat látni a találkozón.
Van egy kislányom, akivel kapcsolatban az a vágyam, hogy megmaradjon a hitben – mondta Földes Zsuzsanna a Reformátusok Lapjának. Zsuzsanna és férje akkor ragadt meg az ácsi gyülekezetben, amikor keresztelőre jelentkeztek a lelkészi hivatalban. Így elsősorban a REND-en is a gyermekeknek szóló programokat keresték.

Őrzés karakterekkel és hangjegyekkel
Számos könyvbemutató, író-olvasó találkozó és koncert színezte a REND programját. A könyvbemutatók közül is kiemelkedik a Reposzt blog válogatáskötete, amely különös kísérlet arra, hogy az online világot kézbe adható formában is megjelenítsék. A blog minden eddigi írójától tartalmaz cikkeket a könyv, a bemutatón pedig izgalmas háttértörténeteket és konyhatitkokat tudhattak meg a résztvevők például a szerkesztőségi demokrácia nehézségeiről és örömeiről, arról, hogy micsoda úr a naptár, vagy hogy kinek ki a kedvenc írója.


A REND-en mutatták be Huszár Pálnak, a Dunántúli Egyházkerület gondnokának, a zsinat világi elnökének könyvét is A presbiteri tisztségről címmel, de az olvasók találkozhattak Petrőczi Éva József Attila-díjas költő-íróval és férjével, Szabó András irodalomtörténésszel, vagy éppen Jakab-Köves Gyopárka író-publicistával, lelkészfeleséggel is.
A zenei programokról szólva nem mehetünk el említés nélkül a Csík zenekar, Mészáros János Elek vagy a Misztrál koncertje mellett, de lehetett modern köntösbe öltöztetett népzenét hallgatni a zalai Folkish együttestől, reneszánsz kori zenét az Orlando énekegyüttestől, orgonaszót Kuzsner Pétertől, örök slágereket Fábián Évától, vagy zsoltárokat és egyéb műveket a Veszprémi Légierő Zenekarától.

Megmaradni Krisztusban
Köntös László dunántúli főjegyző a szombat esti istentiszteleten visszatérve a habakuki vezérigéhez arról beszélt, hogy a megmaradás többet jelent a másik túlélésénél. A megmaradás már az örökkévalósághoz köti az embert. A Jézus Krisztusban való megmaradás a feltámadás: így válaszolt Isten az emberi történelem rettenetére. Így nem is a dunántúli reformátusságot akarjuk mi továbbéltetni, hanem az örökkévaló emberi létet szeretnénk megélni dunántúli reformátusként. 

Bella Violetta
református lelkipásztor